Čteme v květnu

21.04.2015 14:17

Po tématech lehkých jedno těžké - II. světová válka.

Tedy jakoukoliv knihu, která se odehrává za II. sv. války, příběh, vyprávění, o dětech nebo dospělích. Nedoporučuji encyklopedie, najděte raději příběh(y)!

Např.: 

ORLEV, U.: Ostrov v Ptačí ulici  - Polsko. Židovské ghetto se vylidňuje a Alex zde zůstal sám - čeká, až se tatínek odvedený do neznáma vrátí. S nesmírnou odvahou a šikovností přežívá v rozbořeném domě, odkud pozoruje život "tam venku" - za zdí, a kde se i zamiluje.... 

BEZDĚKOVÁ, Z.: Říkali mi Leni– Je po válce, hoička Leni žije v Německu v rodině, která ji nemá ráda. Postupně zjišťuje, že nepatří do této rodiny, ani země, a hledá cestu domů, do Čech, k mamince.

DAUVILLIER, L.: Dítě s hvězdičkou - Duňa má dojem, že válka skončila. Ale otec přijde domů s tím, že bude muset nosit na kabátě hvězdu. Rázem je Duňa - a s ní všichni židovští kamarádi - ve škole terčem posměchu a opovržení. O tom i o všem, co následovalo, Duňa po letech vypráví své malé vnučce.

Ještě jsme ve válce - komiksy, 13 příběhů od 13 kreslířů, Postbellum

Tetzner, A.: Červená stuha - Terezínské ghetto očima dítěte - Tři povídky a obrázky o hladu, strachu, smutku, které spojují i zážitky blízkosti, radosti a malých vítězství. 

PRESSBURGER, CH.: Deník mého bratra - židovský chlapec Petr Ginze byl se svou sestrou v koncentračním táboře v Terezíně a psal si tu deník. Přečti si o jeho dnech.

VÁLKOVÁ, V.: Terezínské ghetto - Tajemný vlak do neznáma - Bára znovu použila atlas, který ji přenesla do minulosti. Je v nějakém městě, a zatím neví, co se to kolem děje..

MAREŠ, J.: Práče - Napínavé příběhy chlapce, který se za 2.světové války stal nejmladším příslušníkem československé vojenské jednotky.

SCHÄFER, J.: Jirka, kluk druhé roty

VAVROUŠEK, J.: Tenkrát v Brně - klukovské příběhy na pozadí známých i neznámých historických události, které se odehrály za druhé světové války v Brně 

COLON, E., JACOBSON, S.: Anne Franková - komiksový životopis

LOWRYOVÁ, L.: Spočítej hvězdy - Dánské kamarádky Annemarie a Ellen si zatím válku nijak neuvědomují, snad jen v tom, že se v obchodech nedá koupit tolik věcí, zvláště oblíbených sladkostí. Válečné hrůzy však náhle vtrhnou do jejich života, když Němci začnou v okupovaném Dánsku pronásledovat Židy. Ellen je totiž Židovka a ocitá se v ohrožení...

ATKINSON, J.: Sophiina tajná válka - Píše se rok 1939 a začíná válka. Sophie se stává spojkou odbojové skupiny v severní Francii. Když však němečtí okupanti vytlačí britské a francouzské jednotky, zapojí se Sophie do odboje ještě usilovněji – vymyslí nebezpečný plán na záchranu raněného mladého skotského vojáka. Z edice Můj příběh - poznávání historie.

LEVINE, K.: Hanin kufřík Příběh sourozenců Hanky a Jiřího, kteří se po deportaci rodičů rázem octli sami v Novém Městě na Moravě. Ovšem po několika měsících i je - desetileté židovské děti  - odvezli do terezínského ghetta.

pro vyspělé čtenáře - Deník Anna Frankové, E. M. Remarque - Miluj bližního svého

 

Kdo by raději četl odbornou knížku, může se zaměřit na určitou část války a například popsat jednu z velkých zlomových bitev války. Popis důležité bitvy ale můžete najít i v některých příbězích.